Friday, October 8, 2010

dadah, drug, hashis ...

bersama anak murid tingkatan enam rendah SMTT...sambil melawak tetiba terpancul dari mulut ana yang agak kasar...."em, saya tengok kamu ni cam ada something wrong lah (speaking skit), kamu ada amik apa apa ke? semacam kurus".sambil ketawa ana menduga. Tetiba dengan penuh sukarela dia menceritakan satu persatu di depan saya dan kawan-kawannya. Rupanya kawan dia pun x tahu.memang hebat di simpan rahsia. selama dua tahun dia terlibat semenjak tingkatan empat dan lima.katanya "tapi saya sekarang dah insaf, bila naik tingkatan enam".


dia mendalami lagi ceritanya, katanya dia mulanya terlibat dengan rokok, setelah agak biasa, maksudnya nak yang lebih advance. Dengan ajakan rakan dari sekolah luar, dia terlibat dengan dadah yang sangat mudah dimiliki di kawasan Ampang ini.Katanya"kalau ustaz jalan pada malam hari belakang kedai dekat sekolah ini pun dah cukup, kalau ustaz nak survey, saya tak tipu"ikhlas dia cerita.

mula dengan 'try' akhirnya saya terlibat dengan serius, tetapi semua orang tak tahu sampaikan mak ayah. namun zaman berubah, kematangan beliau datang mungkin hidayah.dengan kehendak diri.tanpa sebarang kisah 'kantoi'. beliau merasakan ini bagaikan melemparkan diri di lorong hanyir...menjadi kutu yang menagih.katanya lagi "ustaz nak tau tak, bukan senang nak berenti, tambahan saya dah lama terlibat ngan dadah dan rokok. tapi dengan semangat kental saya melangkah." bila terasa ketagih katanya, dia terpaksa menelan sebarang makanan yang begitu kelat rasanya, perit katanya.bayangkan tiap hari nak kena makan benda pahit, kalaulah tak de semangat habislah.kalau kita nak makan ubat pun puas nak kena paksa diri, kalau dapat ubat dari doktor hanya buat simpanan je lepas dua tiga biji makan.

habis SPM, dia dah mampu berenti menagih secara perlahan-lahan, "i say no for drug".sekarang dia berada di tingkatan enam rendah SMKTT, Ampang. hahaha, kalau anda jadi seorang guru cubalah berdamping dengan pelajar. jangan lah menjadi macam singa dengan murid,dan bukan tunggul yang tunggu rebah, pukullah dengan kasih sayang kalau salah mereka. setiap hari saya terpaksa memukul pelajar(pengakuan ikhlas), tetapi saya cuba menyedarkan mereka dengan menyatakan sebab mereka perlu di pukul.pukul tu tanda kasih sayang guru.

No comments: